Inzet op data en flow om de beste worden
Hoe word je de beste en verenig je vakmanschap, kennis, data, productie en levering in de maakindustrie? Met een nieuwe merkidentiteit, omschakeling naar nieuwe structuur en van lean naar quick responsive manufactering. Hendrik Meijer beschouwt de zegeningen van de Oudebildtdijk.
In de afgelopen twee jaar is er veel veranderd, Meijer Plaatbewerking en MSE Forks in Sint Jacobiparochie heten nu Meijer Metal en Meijer Handling Solutions en maken deel uit van Meijer Group. Een nieuwe structuur voor de twee voorheen afzonderlijk opererende bedrijven. Hendrik van MSE Forks nam de leiding van ‘Plaat’ ook op zich en met zijn zus Jenny als aandeelhouder vormden ze het om naar een holding met twee dochters. Krachtig samenwerkende maakbedrijven, met vrijwel gelijke omzet. Metal levert aan zo’n 100 Nederlandse opdrachtgevers plaat, buis en samenstellingen in ferro en non-ferro materialen, waaronder Handling Solutions, bedenker, ontwikkelaar en producent van logistieke oplossingen, wereldwijd, voor multinationals als onder andere Ikea, heftruckproducent Linde en biermerk Corona. De nieuwe vorm betekent vooral rust brengen en aan de hand van voortdurende analyse van data de synergie en positie van beide maakbedrijven verder versterken.
“Onze grootste uitdaging is om maximaal synergie voordeel te halen uit het samenvoegen van twee productie omgevingen en de ideale layout te vinden om de producten met een zo kort mogelijke
doorlooptijd efficiënt door de fabriek te laten lopen. Op dit moment doen we nog dezelfde activiteiten in beide bedrijven, dit gaat veranderen. We krijgen bijvoorbeeld één (robot)lasafdeling, één schone assemblage en één expeditie. In de nieuwe structuur hebben we een financieel directeur die alle ‘shared services’ aanstuurt en een operationeel directeur die verantwoordelijk is voor de productie van de twee bedrijven. Alle voordelen kunnen we zo beter benutten.”
Flexibeler produceren
Het afgelopen jaar heeft niet alleen een nieuwe structuur opgeleverd, maar vooral een sterke ontwikkeling van beide bedrijven. “Bij Metal zijn we terug gegaan in het aantal opdrachtgevers; we kijken nu in het aangaan van klantrelaties naar bepaalde criteria zoals omzet en het niveau van samenwerken. Wij zijn te groot geworden om nog voor allerlei kleine opdrachtgevers te produceren, zoals we natuurlijk heel lang hier hebben gedaan. De schaalgrootte bepaalt de koers.”
“Aan de hand van data- analyse kijken we naar alle productfamilies en van daaruit naar de beste routing binnen het bedrijf, de lay- out en de investeringen. Data- analyse werkt heel verhelderend: we hebben jarenlang uitbreidingen gedaan in zetbanken, we hebben er nu veertien. Analyse van de productfamilies heeft ons geleerd dat we te veel dezelfde zetbanken hebben; daarom vervangen we nu een deel door kleinere banken, waardoor we flexibeler zijn. Metal hebben we van een voorraadgestuurd bedrijf omgevormd naar een ordergestuurd bedrijf, want door op voorraad te sturen zie je vaak de gebreken van je eigen productie niet. Het gaat nu om kleinere series met een korte doorlooptijd, wat meer inzicht geeft. Daarnaast neemt een ordergestuurd bedrijf minder ruimte in en dat komt ons goed uit, want we willen groeien in omzet en niet in vierkante meters”
Het gaat om de flow
Twee jaar geleden was ‘lean’ het keyword voor MSE Forks van Hendrik Meijer; inmiddels is dat uitgebreid met quick responsive manufactering (QRM), omdat lean minder goed werkt in de wijze van produceren van de totale Meijer Group met z’n diversiteit in producten. De keuzes in aansturing, productie en levering worden bepaald door de klant. “De klant wil lage series volgens strakke tijdschema’s, het gaat om honderd procent leveringszekerheid en kwaliteit in kleine aantallen. Je moet zo’n twintig procent overcapaciteit hebben, anders heb je bij een plotselinge toename van de klantvraag of een verstoring een leveringsprobleem. Lean werkt goed als je een vast product hebt, maar als je zoals bij Metal zo’n 400 verschillende orders per dag met verschillende routings de productie in schiet, is het minder geschikt.”
Laat de fibers maar komen
“Het is een voorwaarde om met je klanten op verschillende niveaus samen te werken, wij moeten achter de ‘inkoop’ kijken. Je moet weten wat je klanten gaan doen, wat kun je voor elkaar betekenen door inzicht te geven in prijs en productieproces en welke afspraken horen daar bij? Partnerships bepalen je toekomst. We hebben afscheid genomen van zo’n dertig procent van onze klanten; we hebben kernklanten en potentiele kernklanten en daar richten we het productieproces op in.” “Doordat we nu ordergestuurd werken, konden we de voorraad afbouwen met zo’n 75% en die neemt nog steeds af, de vierkante meters die we hiermee hebben vrijgespeeld gebruiken we om de twee nieuwe fiberlasersnijders met een geautomatiseerd sorteringssysteem te plaatsen.”
De vrachtwagen met de eerste machine staat inmiddels te wachten naast de hal, over een maand zal de opbouw klaar zijn en kan de eerste fibersnijder in gebruik worden genomen.
Groei in de Vs
De toekomst? “Met Handling Solutions hebben we twee jaar geleden een mooie innovatie in de markt gezet met de logistieke trein die we ontwikkelden samen met Linde, wereldwijd marktleider in warehouselogistiek. Die innovatie is uitgegroeid tot een volwaardig product en gaat goed, net als onze gepatenteerde producten voor Palletloos Transport. En op de Amerikaanse markt hebben we sinds twee jaar een eigen verkoopkantoor en zitten we tegen de doorbraak aan van onze uitschuifbare reachfork, helaas zijn de Amerikanen nogal conservatief en kost het ons veel moeite om ze te overtuigen, maar we komen dichterbij. Doorbraak bij een heftruckproducent betekent een continue stroom van orders en acceptatie in de markt” “In de productie gaan we verder met QRM, om het productieproces optimaal op elkaar af te stemmen, de doorlooptijd te verkorten en efficiënter te produceren. De omzet per man per uur moet verder omhoog. Volgend jaar wordt een jaar met vele veranderingen, hoe wij gaan presteren hangt er mede vanaf hoe snel wij de voordelen van deze veranderingen kunnen benutten. Voorlopig liggen we goed op schema en gaan we de komende
uitdagingen van 2017 met frisse wind tegemoet, met als inzet continuïteit van twee mooie maakbedrijven op de Oudebildtdijk.”