Metamorfose bij Meijer Group

meijer-nieuws

In de komende drie jaar zal er voor een slordige 6 miljoen euro worden geïnvesteerd bij de Meijer Group. Alle machines binnen het bedrijf krijgen een andere positie. Hierbij wordt gekeken naar de productfamilies waarin producten worden gemaakt die binnen een bepaald segment vallen.
En ook: af van het enorme gesleep van producten van de ene naar de andere plek. Er wordt celvorming gecreëerd waardoor de efficiëntie met sprongen vooruit gaat. Met clusteren van werkzaamheden per productgroep valt winst te behalen.

Ambitieuze plannen voor dit metaalverwerkend bedrijf dat zich mag rekenen tot de top vijf in Nederland. Het betreft de Metal divisie van de Meijer Group uit het Friese Sint Jacobiparochie.

Compact
De eerste investeringen zijn al gepleegd. Twee Bystronic Bystar fiberlasersnijmachines van 8 en 6 kW zijn besteld en de eerste is gearriveerd. Deze twee units hebben meer capaciteit dan de vier oudere die ze vervangen. De nieuwe installaties worden beide voorzien van het sorteersysteem van Astes. Ook zullen er binnenkort vijf nieuwe kantbanken worden aangeschaft. In de ruimte met de twee fiberlasersnijmachines worden ook de kantbanken en lasrobots geplaatst. Hiermee krijg je een compact geheel van de werkzaamheden die aan de onderdelen moeten worden uitgevoerd. En dit is een breed scala. Meijer Metal zit in vrijwel alle marktsegmenten. Er worden halffabricaten en compleet geassembleerde constructies geleverd aan de voedingsmiddelenindustrie, de verpakkingsindustrie in de agrarische sector en aan bedrijven in de transport en logistiek. Een van deze opdrachtgevers is het eigen bedrijf Handling Solutions.

Een ding is zeker de 17.000 vierkante meters aan productieruimte bij de Meijer Group, krijgen een totaal andere invulling, gericht op de toekomst. ‘De gehele metamorfose moet leiden tot meer omzet, meer efficiency en synergie tussen de bedrijven.’ Hendrik Meijer, algemeen directeur van de groep weet welke route de drie bedrijven die onder deze groep vallen, moeten nemen.

Alles in beeld
‘We zijn ruim een jaar bezig geweest om het gehele bedrijf in beeld te brengen. Er is veel data verzameld en we hebben de markten, onze klanten en leveranciers, de orderstromen, de werkwijzen en onderliggende processen geanalyseerd om vervolgens tot verstandige keuzes te komen omtrent de lay-out en investeringen. Ook zijn we nu meer één geheel met één identiteit. Dit blijkt onder meer uit het opstellen van één personeelshandboek ‘We zijn Meijer’ en één kwaliteitssysteem. Dit is noodzakelijk, zeker gezien de intensieve samenwerking die er tussen de bedrijven is. Dit jaar zullen er ook afdelingen worden samengevoegd, zoals de assemblage en de expeditie om maximaal synergie voordeel te kunnen behalen.’

metamorfose1

Meijer Handling Solutions
Meijer Handling Solutions maakt en ontwikkelt een breed scala aan voorzetapparatuur voor heftrucks. Hieronder bijvoorbeeld de Kooireachvorken en Rollerforks. ‘Zo’n 95 procent is export, slecht vijf procent zetten we af in Nederland. Het zijn vrijwel allemaal gepatenteerde onderdelen. De meest recente ontwikkeling is een logistieke trein die in samenwerking met OEM’er Linde is ontwikkeld. Dit zijn een aantal trailers achter elkaar waar een trolley met producten in kan worden geladen. Deze ‘trein’ bevoorraad vervolgens productielijnen bijvoorbeeld in de automotive. Dit is overigens ook de manier van werken waar we veel meer naar toe willen. Samen met de klant engineeren, ontwikkelen, maken. Klaar’, aldus Meijer.

Partnership
Samen met de klant het traject in, het moet uiteindelijk gaan leiden tot een partnership. ‘Hierbij bouw je aan de relatie op basis van vertrouwen en het leveren van goed maakbare producten met veel toegevoegde waarde.’
De implementatie van het gehele project is begonnen, stapsgewijze gaan we het gehele traject doorvoeren. Met als voorlopig doel het verhogen van de omzet van de groep naar zo’n 40 miljoen euro. Op hetzelfde aantal vierkante meters, met hetzelfde aantal medewerkers.’

Vraag gestuurd
Binnen de groep zijn alle bewerkingen in huis. Voor staal en rvs. Met het upgraden van het machinepark in combinatie met de herinrichting van de totale organisatie is er inmiddels al een ommezwaai gemaakt van voorraadgestuurd naar ordergestuurd produceren. We hebben tussen de 70 en 80 procent van de voorraad en onderhanden werk weggespeeld. Dit pas ook in de QRM-gedachte, waarbij de doorlooptijd wordt verkort en de series steeds kleiner worden.’

metamorfose2
Contact Us

Please fill in your question and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.