Mannen van staal

meijer-nieuws

“Ik ben trots op dat ik bij Meijer Metal heb gewerkt, want ik heb daar het meest geleerd. Sjoerd en ik hadden een klik.” En die klik is er nog. Zijn bedrijf, Mannen van staal, heeft nu een debiteuren-krediteuren-relatie met Meijer Metal. Dat loopt goed. Hoe hij zover is gekomen? Dat is niet alleen een kwestie van school, is zijn visie. “Boven de ontwikkelingen blijven en zorgen dat er meer inkomt, dan eruit gaat.” Zo simpel is het en niet anders. Daarom heeft Mannen van staal, zoals hij het zelf verwoordt, ‘de voat’n goed onder ’t gat’.

Zijn vader had ooit een smederij in Winsum, maar omdat die met zijn gezondheid zat, stond het pand al een jaar of zes leeg. Met het oog op een eigen onderneming zijn Theunis Bakker en zijn vrouw Lize daar toen gaan wonen. “In mei 1985 zijn we begonnen en al snel waren de klusjes die we kregen niet meer te combineren met het werk bij Meijer Metal.”Tijd voor een gesprek met Sjoerd, waarin Theunis aangaf voor zichzelf te willen beginnen, waarop Sjoerd antwoordde: “’t Bloed kruupt toch waar ’t niet gaan kin.” En meteen daarop zei hij ook: “Als je voor jezelf begint, kun je voor ons dat en dat doen.” Zo gezegd, zo gedaan en Theunis kreeg ook werk van Meijer Metal. “Een mooie kans, dat wel, maar ideaal is anders.” Theunis: “Je leeft in een spagaat, want je kunt eigenlijk maar één baas dienen. Ik heb toen een keuze gemaakt en ben volledig voor mezelf begonnen.”

Daar eindigde voor hem het werk op de werkvloer bij Meijer Metal, maar het contact bleef, inmiddels al 26 jaar. Hij typeert de relatie als eerlijk en coulant, met wederzijds respect. “Dat is er altijd geweest en dat heb ik altijd gevoeld.”

Van concurrentie is volgens Theunis dan ook geen sprake. “ Wij hebben ons – zeker de eerste vijf jaar – strikt gehouden aan de ongeschreven afspraak dat wij niet in hun klantenbestand gaan zitten. Tot er een keer freeswerk kwam. Meijer Metal heeft geen freesbank, dus toen heb ik overlegd of het goed was of ik dat rechtstreeks met Kooi mocht doen en zo is dat besloten. Sindsdien deden wij veel voor Kooi, maar wel op een ander gebied als Meijer Metal, dus we vullen elkaar mooi aan. En dat kan alleen maar als je wederzijds respect hebt.

Mannen van staal en Meijer Metal vullen elkaar goed aan als het gaat om arbeidsethos. Het geldt ook voor de aard van de werkzaamheden. “Meijer Metal is namelijk enorm ver in techniek”, vult Theunis aan. “De fabriek heeft de modernste plaatbewerkingsmachines, zeker in Noord-Nederland en de onderneming is ook enorm creatief in het toepassen van de mogelijkheden die er binnen het machinepark zijn. Er werken jongens die weten wat ze doen,ze dragen oplossingen aan die leiden tot een lagere prijs. “Ook daarin zijn we goede collega’s, want wij zijn sterk in creativiteit en het oplossend vermogen naar de klant toe.” Als voorbeeld noemt hij tot slot de economische recessie. “We hebben nu bedrijfsmatig niet de meest vette jaren, maar er komt een periode dat de techniek belangrijker wordt. Het kan misschien nog wel een paar jaar duren voordat het allemaal weer wat beter wordt. We moeten bezig blijven dus, de efficiëntie opzoeken, zodat je ook deze jaren met zwarte cijfers kan afsluiten. Hoe wij dat doen? Door constant naar de processen te kijken en de manier van aanpak. Hard werken is niet altijd de remedie, het gaat vooral om efficiënt werken, in navolging van het LEAN-principe.

Contact Us

Please fill in your question and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.